DGK en GKN

DGK en GKN

Thema: 

Kerk

Datum en tijd: 

vrijdag, 8 januari, 2021 - 18:00

Plaats: 

Zwolle

Aan het begin van het jaar gaan we van start met een bespreking over DGK en GKN. Een pittig onderwerp waarbij de nadruk zal liggen op het recht en de kerkelijke weg. Wat zijn gronden voor vrijmaking? Wat is de kerkelijke weg? Wat is er gebeurd?

Wie iemand is, wordt bepaald door zijn/haar geschiedenis. Je wordt er door gevormd. Dat geldt ook voor alle kerkverbanden, die zijn ook niet los te zien van haar geschiedenis. Ook voor de toekomst is dat gegeven erg belangrijk. Vandaar dat het voorstudie daarop gericht is.

Het eerste stuk gaat over samengaan zonder vast te houden aan eigen voorwaarden. Zowel DGK als GKN hebben voorwaarden gesteld voordat er verzoend kon worden, en die stonden lijnrecht tegen elkaar. Een spreker uit de GKv bepleit een verzoening zonder voorwaarden. De schrijver maakt duidelijk waarom dat niet kan.

Het tweede stuk is de weerlegging waarin leden van DGK de scheuring in Zwolle bekritiseren een extra informatie geven. Wat daarin staat, geldt echter ook van de andere scheuringen die in DGK hebben plaatsgevonden. Omdat de avond niet is gericht op de kritiek/dwaling maar op de kerkelijke weg, kan begonnen worden op pag. 32. Vanwege de hoeveelheid hoeft alleen hoofdstuk 6, 8, 10 en 12 gelezen te worden.

Het is aardig wat leeswerk, dus begin er op tijd om een goede basis te hebben.

Hieronder nog wat links naar artikelen die ook de moeite waard zijn:
- https://debazuin.nl/artikel/leren-moeiten
- https://debazuin.nl/artikel/schriftuurlijke-roeping-vrijmaking
- https://debazuin.nl/artikel/ambten-volgens-heilige-schrift
- https://debazuin.nl/artikel/reformatie-en-revolutie